Hiljutised juhtumid Tartumaa mitmes vallas ning 2023.a. kevadel Kuressaares on pannud paljusid Eesti inimesi muretsema. Selgus, et isegi ühisveevärgi vesi ei pruugi alati olla puhas – sinna võivad sattuda Escherichia coli ehk E coli ning teised bakterid, näiteks reovee leketest või torustiku rikete kaudu.
See teadmine tuli paljudele üllatusena. Me ju eeldame, et kraanist tulev vesi on joogiks ohutu. Tegelikkus on aga see, et bakteriaalne reostus võib tekkida nii kaevudes kui ka ühisveevärgis.
Kes või mis see E. coli on?
Coli bakter ehk kolibakter (Escherichia coli, lühendatult E. coli) on üks paljudest enterobakterite sugukonda kuuluvatest pulgakujuliste bakterite liikidest. Tegu on soolebakteriga, mis kuulub imetajate (seega ka inimese) loomuliku mikrofloora hulka. Oma kuju ja elukoha tõttu kannab see ka sellist üsna „armsana“ kõlavat nime nagu soolekepike.
Enamik E. coli bakteriliigi tüvesid on ohutud, kuid osa neist võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme. Kõige ohtlikum on tüvi E. coli O157:H7, mis toodab Shiga-toksiini.
Eriti ohtlikud on teatud kolibakteri tüved väikelastele, eakatele ja nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestele. Tüüpilised sümptomid on kõhuvalu, kõhulahtisus, oksendamine ja palavik. Harvadel juhtudel võib kolibakter põhjustada ka neerukahjustusi või eluohtlikke seisundeid. Seda eriti inimestel, kelle immuunsüsteem ja organism on muude probleemide tõttu nõrgenenud.
Coli bakter pole vees silmaga nähtav ega muuda vee maitset ja lõhna. Vesi võib tunduda täiesti puhas, kuid olla siiski saastunud. Just see muudab kolibakteri eriti salakavaks – sa ei pruugi teada, et jood saastunud vett.
E. coli bakter on kiire paljuneja. 24 tunni jooksul võib ühest bakterist saada üle 400 miljardi järglase. Samuti peab see vastu ka madalatel temperatuuridel.
Keetmine ja pudelivesi pole jätkusuutlikud lahendused
Kui vee reostus avastatakse, annab Terviseamet tavaliselt soovituse vett keeta. Ajutise lahendusena on see ainuõige, kuigi äärmiselt tülikas, energiakulukas ning ajamahukas. Pikemas perspektiivis pole see ilmselgelt jätkusuutlik lahendus.
Paljud veereostusega kokkupuutunud või sellest hoiduda soovivad inimesed kasutavad pudelivett. Kuid ka see on äärmiselt tülikas lahendus, rääkimata selle laastavast mõjust nii rahakotile kui ka keskkonnale.
Isegi kui jätta kõrvale vee keetmise ja pudelivee ebamugavus ning kulukus, on need vaid poolikud lahendused ega taga tegelikult kolibakterist pääsemist. Seda seetõttu, et lisaks joomisele ja toidu valmistamisele kasutame vett ka duši all ja vannis käimiseks, hammaste pesemiseks, puu- ja köögiviljade loputamiseks, pesu ja nõude pesemiseks ning paljudeks muudeks toiminguteks. E. coli võib sattuda organismi ka naha kaudu – näiteks kui nahk on katki või kui laps vannitades kogemata vett alla neelab. Ei ole mõeldav, et keegi keedetud või pudeliveega vannis käiks või kasutaks seda igapäevaselt näiteks pesu pesemiseks.
Kas nakatumist aitaks siis vältida teatud veega seotud kodustest tegevustest hoidumine? Paariks päevaks saame me loomulikult kõigest hoiduda, kuid kas ka alaliselt? Kas tõesti tuleks nii mõnegi lapse nädala oodatuim sündmus – vanniskäik – lihtsalt nakatumise hirmus ära jätta? Või loobuda ka enda jaoks mõnusast õhtusest vannivees lõõgastumisest ja tõmmata vannile kui potentsiaalsele terviseohule piltlikult öeldes politseilint ümber?
Klooritamine rikub vee maitse
Bakteriaalse reostuse korral kasutavad ühisveevärgid vee klooritamist. Osades piirkondades, nt Tallinnas, toimub see alaliselt.
Klooritamine hävitab tõepoolest vees leiduvad bakterid ning veepuhastuseks hädavajalikult kasutatava kloori kogus on tervisele ohutu. Kuid mündil on ka teine külg. Klooritamine annab kraaniveele ebameeldiva ja väga paljude jaoks täiesti vastuvõetamatu lõhna ja maitse. Selline vesi ei kutsu jooma. Nii on aga oht, et vett tarbitakse ebapiisavas koguses või pöördutakse ikkagi pudelivee juurde.
Lahendus: kodune veepuhastus
Kõige kindlam viis oma perele turvalise vee tagamiseks on lokaalne veefilter. Vees leiduva E coli bakteri kõrvaldamiseks pakume kahte peamist lahendust, mis sobivad erinevatele vajadustele. Samuti pakume võimalust neile, kes soovivad lihtsalt oma kraanivee maitseomadusi parandada.
Järgnevalt tutvustame neid variante lähemalt.
UV-steriliseerijad: E. coli vastane põhirelv
UV-steriliseerijad on väiksed seadmed, mille põhiosaks on ultraviolettkiirguse (UV) lamp. UV kiirguse lainepikkus on mikroorganismidele surmav – see lõhub nende DNA molekulaarse struktuuri, mille tagajärjel rakk hukkub. Seeläbi hävitab UV-steriliseerija veest kõik patogeensed mikroorganismid – viirused, bakterid (sh e coli bakterid ja enterokokid), seened, vetikad ja muud ainuraksed.
Protsess on kiire – kõik toimub vaid 1-5 sekundi jooksul. Vee puhastamise käigus ei lisata vette mingeid keemilisi aineid. Ei muutu ka vee maitse.
UV-steriliseerija puhastab kogu kodus kasutatava vee – nii joogivee kui ka pesemiseks ja muuks tarbeks kasutatava vee. See muudab seadme ideaalseks just bakteriaalse reostuse korral.
UV-steriliseerijat on lihtne paigaldada. See töötab hääletult ja tagab puhastatud vee 24/7. Ja mis paljude jaoks väga oluline – see on väike, vaid natuke pikem ja laiem kui 2-liitrine veepudel ning kaalub üksnes 1,7 kg. Seetõttu ei võta see ruumi ning sobib hästi ka kitsastesse oludesse.
UV-steriliseerijat on ka lihtne hooldada. Vajalik on vaid korra aastas vahetada selle UV lampi.
Meie sortimendis on Belgias toodetud premium klassi UV steriliseerijad Cintropur 2100 ja Cintropur 4100. Neist esimene on mõeldud kodutarbijale, teine, mis on suurema vee läbivooluvõimega, sobib aga näiteks toitlustus- ja turismiettevõtetele. Lisaks neile on hinnatundlikumale kliendile valikus ka Hiinas toodetud Lux Style.
Pöördosmoosfilter
Pöördosmoosifilter eemaldab samuti veest kõik viirused ja bakterid, sealhulgas E coli. Lisaks eemaldatakse ka nitraadid, raskemetallid, kloor ja teised kahjulikud ained. Tulemuseks on puhas ja värske joogivesi. Siin toimub puhastusprotsess pöördosmoositehnoloogia abil.
Meie valikus oleva uue põlvkonna otsevooluga pöördosmoosiseadme Lätt Blue voolukiiruseks on 2,4 liitrit minutis. Tegu on vähe ruumi võtva, kogumispaagita seadmega, mille saab mahutada ka valamualusesse kappi või mudesse kitsastesse oludesse.
Pöördomsoosi süsteem on mõeldud ainult joogivee puhastamiseks. Kõrvuti tavalise kraaniga paigaldatakse spetsiaalne joogivee kraan, mille kaudu saab vahetult puhastatud värske ja jaheda vee. Võimalik on juurde lisada ka mineralisaator, mis annab puhastatud veele tagasi kõik organismile vajalikud mineraalid nagu kaltsium, magneesium, naatrium ja kaalium.
Ultrafiltreerimisel põhinev joogivee puhastussüsteem
Joogivee puhastussüsteem Freshpoint F3000 eemaldab kraaniveest kahjulikud keemilised ja orgaanilised lisandid ning kloorimaitse ja -lõhna.
Puhastussüsteem töötab ultrafiltreerimise põhimõttel. Joogivee filtreerimine toimub kolme-astmeliselt: esimeses astmes püüab settefilter kinni mustuse, teine aste eemaldab plii ja kahjulikud mikroorganismid nagu Cryptosporidium ja Giardia ning kolmas aste eemaldab lenduvad orgaanilised ühendid, bakterid, viirused, parandab vee maitset, värvi ja lõhna. Tuleb aga tähele panna, et E coli või muude kahjulike bakterite puhul ainuüksi sellest süsteemist ei piisa.
Milline variant valida?
Teadaoleva bakteriaalse reostuse korral aitab UV-steriliseerija, mis kõik bakterid “tapab”.
Kuigi ka pöördosmoosifilter eemaldab joogiveest täielikult kõik bakterid, siis selle vahega, et siin neid ei tapeta, vaid “pressitakse” veest välja. Seetõttu kogunevad bakterid pöördosmoosi membraani ees asuvasse settefiltrisse, kus niiske kekkond on heaks kasvulavaks. See tingib aga settefiltri kiire reostuse ja ebamõistlikult sagedase väljavahetamise vajaduse.
Seega, kui peamiseks probleemiks on bakteriaalne reostus, võibki piirduda üksnes UV steriliseerijaga.
Samas soovitame võimaluse korral klientidel alati lisaks UV steriliseerijale paigaldada ka kas pöördosmoosi filtri (ideaalsem variant) või siis veepuhastussüsteemi Freshpint 3000. Seda seetõttu, et nimetatud veefiltrid püüavad kinni ja puhastavad vee ka kõigist UV steriliseerija poolt “tapetud” surnud bakteritest. Lisaks puhastavad nii pöördosmoosi filtrid kui ka Freshpoint joogivee ka kõigist muudest kahjulikest ühenditest ning parandavad joogivee lõhna- ja maitseomadusi.
Bakterid ei ole aga kraanivee ainsaks probleemiks (loe pikemalt meie blogiartiklist “Kas kraanivett võib juua?”). Kui vees hetkel teadaolevalt kahjulikke baktereid ei ole, kuid on soov puhastada oma joogivett kõigist muudest ebameeldivatest ühenditest, on kõige paremaks lahenduseks paigaldada üksnes pöördosmoos filter. See annab ka täieliku kindluse, et teie ja teie pere (või ettevõtte puhul klientuur) olete kaitstud ka ootamatute uute bakteriaalse saastuse juhtude korral tulevikus.
Tutvuge UV-steriliseerija või pöördosmoosi seadmega lähemalt:
Artikli autor: Kati Raudsepp
info@pohjavesi.ee
Selle artikli kirjutamisel kasutatud materjalid:
Artikli autor: Kati Raudsepp
info@pohjavesi.ee
Selle artikli kirjutamisel kasutatud materjalid: